Глобальна і регіональна безпека в умовах гібридних війн

Міжнародна конференція «Глобальна і регіональна безпека в умовах гібридних війн» відбулася 23 лютого 2018 року в університеті. Представники НАТО в Україні, науковці, студенти, дипломати, депутати, представники органів місцевого самоврядування та громадськості зібралися, щоб обговорити головні питання безпеки в умовах гібридної війни. Учасники конференції торкнулися, зокрема, питань характеристики та суті гібридної війни, особливості війн минулого і сучасності, ролі та діяльності НАТО в контексті гібридних загроз.

Олег Білоус, директор наукового інформаційно-аналітичного центру НАТО Прикарпатського національного університету, зазначив, що основним завданням учасників конференції є обговорення тих проблем, які виникли в Україні за останні роки та дати адекватну відповідь щодо шляхів їх вирішення.

“Ми зустрілися з викликами гібридної війни дуже неочікувано. Зараз завдання експертів, науковців, і взагалі всієї світової громадськості адекватно зреагувати на ці виклики, які ми зараз маємо в нашій країні та інших країнах світу. Гібридні війни – це не лише збройні конфлікти,  але і, щонайгірше, це – вплив на людську свідомість, маніпуляції людьми”, – наголосив Олег Білоус, директор наукового інформаційно-аналітичного центру НАТО Прикарпатського національного університету.

Учасники конференції звернули також увагу на перспективи співпраці України і НАТО. Аудріус Скайстіс, член центральної ради Спілки литовських стрільців зазначив, що питання членства України в Альянсі активно обговорюється. «У НАТО вступає не лише армія, але й уся країна, тому тут дуже важлива підтримка населення», – сказав він.

Під час конференції йшлося також про можливості психологічної протидії гібридній війні. «В умовах постійного конфлікту ми живемо в страху та у станах, які не дають можливості бути впевненими в майбутньому, а це може призвести до втрати життєвої перспективи. Тому ми повинні комунікувати одне з одним та підтримувати одне одного. Це допоможе боротися з негативним впливом на свідомість кожної особи», – висловив думку кандидат психологічних наук Сергій Курилюк.

Пресс-ліст