Презентація книги

Професор кафедри політології, доктор політичних наук Монолатій І.С. презентував  нове  видання “Зоосад революції. Західноукраїнська державність 1918-1923 років і теорії випадковостей ХХ – на початку ХХI сторіч.Есеї”. Дана  праця є новим поглядом на інтерпретацію подій української революції 1914-1920 рр. і, зокрема, західноукраїнський вимір.

“Більша частина книги – це допис про політичний зоосад ЗУНРу і це типажі дванадцяти чільних політиків ЗУНРу, починаючи від старшого покоління, яке мало виразну австрійську політичну культуру і, завершуючи молодшим поколінням – це Дмитро Вітовський і Євген Коновалець – та спроба показати їхні психотипи, етноментальні характеристики. Завершує збірку допис про розуміння культури ЗУНРу. Чи вона була насправді як така, в яку вкладаємо сучасне розуміння цього слова, чи це була радше культура війни, культ війни”, – розповів автор книги.

У ході презентації один із рецензентів, професор Володимир Великочий зауважив, що автор книги просто, професійно і доступно адаптує положення сучасної політичної науки до явищ і процесів, особистостей, що визначали державницьке обличчя в ЗУНР. Водночас, характеризуючи кожного з обраних ним діячів, Іван Монолатій у своїй книзі визначає за обраною теорією їх сильні та слабкі сторони, підкреслює ті чи інші риси характеру, які яскраво вирізнялися в діях цієї особистості в найбільш критичні моменти. Таким чином, зазначив рецензент, автор використовує методологію, притаманну психоісторії, що є досить рідкісним явищем в нинішньому українському історичному товаристві.

Колектив кафедри політології вітає Івана Сергійовича з новим доробком та бажає подальших  наукових здобутків!