У перший день Економічного форуму ректор ПНУ модерував дискусію «Освіта і війна в Україні»

У перший день Економічного форуму ректор ПНУ модерував дискусію «Освіта і війна в Україні»

У польському містечку Карпач розпочався XXXI Економічний форум країн Центрально-Східної Європи. На цьогорічну зустріч, яка відбувається під гаслом “Європа у світлі нових викликів” і триватиме з 6 по 8 вересня, прибула значна делегація з України. Всього у Карпачі заплановані понад 400 панельних дискусій з питань безпеки, енергетики, міжнародної політики тощо.

З огляду на війну в Україні у цьогорічній програмі особливе місце займатиме українська проблематика. Тож, ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда розпочав участь у Форумі з модерування панелі на тему «Освіта і війна в Україні».

Участь у цій дискусії взяли міністр освіти і науки Польщі Пшемислав Чарнек, ректор Технологічного університету «Академія гірничо-металургійна в Кракові» Єжи Ліс, ректор Вроцлавського політехнічного університету Аркадіуш Вуйс, голова Фонду Istation (США) Ричард Коллінс, представниця Вінницького кооперативного інституту Віра Драбовська.

Обговорили виклики, які сьогодні стоять перед освітянами України і Польщі в умовах російської агресії. З перших днів війни, освітянська спільнота Польщі, на всіх рівнях – від шкіл до університетів, проявила солідарність з Україною. Для підтримки польських шкіл, у яких тимчасово навчаються українські діти, міністерство освіти і науки Польщі виділило 900 млн. злотих.

Форум супроводжуватимуть різноманітні культурні події. Зокрема, планується концерт українського гурту Kalush Orchestra, а також творчий вечір української письменниці Оксани Забужко. Також планується вручення нагород “Людина року”, “Компанія року” та “Неурядова організація року” за версією форуму.