ІV Всеукраїнська науково – практична конференція «ПОЛІТИЧНІ ПРОЦЕСИ СУЧАСНОСТІ: ГЛОБАЛЬНИЙ ТА РЕГІОНАЛЬНИЙ ВИМІРИ»

27 жовтня 2022 року в Університеті відбувалася ІV Всеукраїнська науково – практична конференція «Політичні процеси сучасності: глобальний та регіональний виміри». Організували конференцію кафедра політології, кафедра політичних інститутів і процесів та Інститут політичних і етнонаціональних досліджень імені І. Ф. Кураса НАН України.

Науковий захід відкрив завідувач кафедри політології, доктор політичних наук, професор Климончук В. Й., який  наголосив  на важливості широкого публічного обговорення,  критичного осмислення, співставлення думок,  напрацювання пропозицій та рекомендацій щодо актуальних проблем сучасної політичної науки,  політичних процесів сьогодення, їх глобального та регіонального вимірів.

З вітальним словом до учасників  конференції звернувся Проректор з науково-педагогічної роботи доктор фізико-математичних наук, професор Сергій Шарин. Він підкреслив, що «сьогоднішня зустріч науковців  є відповіддю на фундаментальні запити суспільства та розуміння впливу політичних процесів на регіональний та глобальний виміри політики,  на виклики,  які стоять перед Україною та світом в контексті сучасних політичних процесів, правого режиму військового стану та повномасштабної війни».

До вітання приєднався заступник директора з наукової роботи Інституту політичних і етнонаціональних досліджень імені І. Ф. Кураса НАН України, доктор історичних наук, професор, член-кореспондент Національної академії наук України Олександр Майборода,  який окреслив основні наукові напрями роботи конференції, зауважив на особливій актуальності наукових проблем, що винесені на обговорення та акцентував увагу  на  доцільності подальшої   співпраці  між науковими установами  в контексті вивчення актуальних проблем сучасної світової та української політики.

До участі в конференції  зголосилися  науковці і викладачі Інституту політичних і етнонаціональних досліджень імені І. Ф. Кураса НАН України,  навчальних закладів Києва, Дніпра, Львова, Ужгорода ,Чернівців, Івано-Франківська, Вінниці, Одеси та інших міст України.

На пленарному засіданні конференції в доповідях науковців було розглянуто такі питання:

  • Теоретико-методологічні підходи до аналізу політичних процесів;
  • Політичні інститути та процеси на сучасному етапі суспільного розвитку;
  • Вибори та електоральні процеси в Україні та країнах Центрально – Східної Європи: глобальний і регіональний виміри;
  • Консолідація українського суспільства: етнополітичний та ціннісний виміри;
  • Сучасна система міжнародних відносин. Конфлікти та кризи ХХІ століття;
  • Російсько-українська війна: передумови, причини та хід війни, наслідки для України, країн Центрально-Східної Європи та світу.

Після завершення  пленарного засідання конференція продовжила роботу в секціях. Науковці, викладачі, аспіранти, магістранти та студенти виступили з науковими доповідями та обговорили теоретико-методологічні підходи до аналізу політичних процесів сучасності, суть, тенденції та спрямування сучасних політичних процесів, вибори та електоральні процеси в Україні та країнах Центрально – Східної Європи, консолідацію українського суспільства в  етнополітичному та ціннісному вимірах, динаміку та перспективи розвитку політичних процесів в Україні та світі, події російсько – української війни, її причини, хід та подальший розвиток крізь призму локального, регіонального та глобального вимірів сучасних політичних процесів.