Англомовна міжнародна конференція для молодих науковців

Англомовна міжнародна конференція для молодих науковців

    10 грудня на базі Факультету історії, політології і міжнародних відносин відбулася міжнародна конференція для молодих науковців на тему: «Crisis of the institutional and legal foundations of the existing world order in the context of Russian aggression against Ukraine». Організаторами заходу з боку Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника виступили працівники кафедр міжнародних відносин, іноземних мов та перекладу, учасники студентського наукового гуртка «Дипломат». Співорганізаторами англомовного онлайн-форуму виступили офіс Програми імені Фулбрайта в Україні, Варшавський, Вроцлавський та Карабюкський університети.

Останніми роками в рамках відповідних молодіжних конференцій традиційно плануються доповіді ключових спікерів з числа досвідчених науковців. В рамках конференції «Crisis of the institutional and legal foundations of the existing world order in the context of Russian aggression against Ukraine» перед молодими дослідниками виступали американські професори Річард Арнольд (Університет Маскінгум/Вроцлавський університет) та Джеймс Холмс Армстід (Воєнний коледж ВМС США). Професор Річард Арнольд, наголосив, що широкомасштабне вторгнення Росії в Україну становить загрозу не тільки для нашої держави, але для цілого світового порядку. Владімір Путін віддав наказ про напад на Україну, побоюючись поширення демократичних «кольорових» революцій на Росію. Науковець зазначив, що помилкове рішення про вторгнення на українські землі було продиктоване бажанням представників путінського режиму якомога довше залишатися при владі. Закономірно, що діючи в такий спосіб, Владімір Путін порушив основоположні норми міжнародного права, які сформувалися після Другої світової війни. На думку професора Арнольда, героїчний опір українського народу, допомога союзників та партнерів нашої держави призведе до громадянської війни або розпаду Росії.

Професор Джеймс Холмс Армстід у своїй доповіді зосередився на юридичних аспектах так званого «Будапештського меморандуму» 1994 р., який ознаменував процес завершення дискусії навколо ядерного роззброєння України. Відповідно до позиції професора Армстіда, Російська Федерація, президент якої підписав цей документ, брала на себе зобов’язання визнавати територіальну цілісність та політичну незалежність України. Дослідник наголосив, що здійснивши широкомасштабне вторгнення проти нашої країни, Росія не тільки порушила положення Будапештського меморандуму, але також цілу низку положень гуманітарного права, зафіксованих у Женевській та Гаазькій конвенціях. На завершення професор Армстід висловив переконання щодо необхідності створення Спеціального міжнародного трибуналу для розгляду злочинів Росії проти України.

Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника в рамках конференції був представлений доповідями магістранток спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» Вероніки Фаштриги (тема доповіді: «Russia’s Large-Scale War against Ukraine as a Marker of UN Weakness») та Богдани Литвиненко (тема доповіді: «The Inability of the World Community to Prevent Russian Aggression against Ukraine as a Sign of the Weakness of the Existing World Order»).

Модераторами зустрічі виступи викладачі Факультету історії, політології і міжнародних відносин Ярина Битківська, Орест Бойчук, Ігор Гурак, Світлана Кобута та Ірина Тимків.