«Треті Грабовецькі історичні читання»: вшанування пам’яті академіка Володимира Грабовецького

На Факультеті історії, політології і міжнародних відностн відбулася Всеукраїнська наукова конференція «Треті Грабовецькі історичні читання». Науковий форум був присвячений пам‘яті видатного українського історика, академіка, доктора історичних наук, професора, почесного завідувача кафедри історії України Факультету історії, політології і міжнародних відносин Прикарпатського національного університету, Почесного професора Прикарпатського національного університету Володимира Васильовича Грабовецького. Цьогоріч учасниками онлайн-конференції стали близько півсотні істориків-науковців з різних регіонів України, представників вітчизняних освітніх та наукових інституцій.

У ході конференції відбулися три секційні засідання: «Володимир Грабовецький як науковець і громадський діяч»; «Краєзнавство і музейна справа в Україні: історія і сучасний стан»; «Український визвольний рух у період середньовіччя і нового часу (до 320-річчя від дня народження Олекси Довбуша)».

Протягом усього дня проведення наукового форуму тривали гострі, але плідні дискусії, основні аргументи яких стали основою для вироблення спільного рішення наукового засідання про неабияку важливість продовження наукових досліджень з історичної регіоналістики. Під час підбиття підсумків конференції керівники секцій конференції констатували про високий науковий і культурно-просвітницький рівень доповідей та виступили з такими рекомендаціями: науковій, освітянській та громадській спільноті посилити увагу до вивчення постаті Володимира Грабовецького, оприлюднити у ЗМІ (в т. ч. соціальних мережах) про проведення наукового форуму, зокрема з нагоди вшанування пам’яті українського вченого викладачам Факультету історії, політології і міжнародних відносин виступити на обласному телебаченні «Галичина»; звернутися до керівних органів міста і області з проханням про перейменування однієї із вулиць м. Івано-Франківська іменем Володимира Грабовецького; наступні «Четверті Грабовецькі історичні читання» провести на рідній малій Батьківщині Володимира Грабовецького у селищі Печеніжин Печеніжинської ОТГ; під час проведення чергового наукового форуму ввести новий напрям, присвячений дослідженню діяльності відомих краєзнавців Прикарпаття ХХ – початку ХХІ ст.