Всеукраїнська наукова конференція «Київські філософські студії»

20 травня 2022 року відбулася Всеукраїнська наукова конференція «Київські філософські студії». Співорганізаторами заходу є Інститут філософії імені Г.С. Сковороди Національної академії наук України та ГО «Майстерня академічного релігієзнавства». Дана конференція є традиційною, щорічною (починаючи з 2018-го). Цього року це вже п’ята конференція в серії Київських філософських студій.
У роботі конференції взяли участь науковці Києва, Львова, Запоріжжя, Вінниці, Сум, Івано-Франківська, Тернополя, Слов’янська, Сєверодонецька, Дрогобича тощо. Про своє бажання виступити на конференції заявили і подали тези доповідей 114 філософів, політологів, істориків, психологів, педагогів, у тому числі: 26 докторів наук, професорів, 29 кандидатів наук, доцентів, 6 старших викладачів, вчителів і наукових співробітників без ступеня, 56 здобувачів вищої освіти всіх рівнів. ЗВО і наукові установи столиці представлені фахівцями з Інституту філософії імені Г.С. Сковороди НАН України, Національного педагогічного університету імені Н.П. Драгоманова, Національного університету біоресурсів і природокористування України, Київського національного університету будівництва і архітектури, Київського університету імені Бориса Грінченка, Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського.
Пленарне засідання складалося з англомовної (модератор – проф. Пасько Я.І.) та україномовної (модератор – проф. Додонов Р.О.) панелей. Робота англомовної панелі розпочалася з виступу професора Лісабонського університету Костянтина Мартінса «Афекти в політиці: насилля та емоції». Професорка Лондонської вищої школи економіки Ейлен Баркер назвала свою доповідь: «‘Інший’: потрібний, але небезпечний соціальний процес». Потужній науковий «десант» з Латвії – Аніта Стасулане, Марис Кулис, Мара Кіопе – обговорював сучасну ситуацію в духовній сфері, включаючи релігійні аспекти. Зокрема, Мара Кіопе розповіла про ідеї єзуїтського філософа Станіслова Ладусанса, який народився в Латвії, але працював у Бразилії. Польська соціологіня Єва Стаховська оприлюднила результати свого дослідження релігійності університетської молоді. Аспірант Діого Мандіні Перейра з Університету Сан-Пауло підготував доповідь на тему: «Бразілія й Україна: трагедія розвитку та перспективи поетики трагічного». Активну участь в обговоренні виступів зарубіжних спікерів взяли проф. Филипович Л.О. з Інституту філософії імені Г.С. Сковороди НАН України, проф. Пасько Я.І. і проф. Ковальчук Н.Г. з Київського університету імені Бориса Грінченка.
Україномовна панель зосередила увагу слухачів на проблемі міста під час війни. З доповіддю «Фрактальні розмірности західноукраїнської етнополітичної сфери» виступив проф. І.С. Монолатій. Запорізький дослідник проф. М.А. Лепський розмірковував про зміни функцій міста під час війни. Проф. Р.О. Додонов продовжив цю тему, сконцентрувавшись на статусі і значенні столиці, а проф. В.О. Матвєєв порівнював філософсько-психологічні погляди М. Гайдеґґера в аспекті самореалізації особистості з релігійно-філософською думкою Сходу.
Секційні засідання традиційно охоплювали широкий спектр різних галузей філософського знання, починаючи від історії філософії, соціальної філософії, етики, естетики, філософії культури – і завершуючи релігієзнавством, філософією освіти, політологією. В роботі секцій взяли активну участь аспіранти, магістранти, бакалаври Історико-філософського факультету та інших структурних підрозділів нашого Університету.
Оргкомітет «Київських філософських студій-2022» щиро дякує всім учасникам – спікерам і модераторам – і висловлює надію, що наступного року конференція відбудеться в мирних умовах, після перемоги України!

На зображенні може бути: 8 людей та текст

На зображенні може бути: 6 людей та текст