ПНУ переміг у грантовому конкурсі на участь у проєкті регіонального інноваційного навчання для суспільства

23 травня 2023 року Європейський інститут інновацій і технологій (EIT) оголосив переможців цьогорічної ініціативи EIT HEI (в рамках Horizon Europe). І ми з радістю повідомляємо, що Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника серед переможців! Проєкт REGINNA 4.0 (РЕГіональне ІННоваційне навчання для суспільства 4.0), до якого ми долучилися, отримав фінансування від EIT HEI Initiative: Innovation Capacity Development for Higher Education у розмірі 750 000 євро.

Проєкт REGINNA 4.0 реалізується науковцями кафедри управління та бізнес-адміністрування, кафедри фізики і хімії твердого тіла та кафедри матеріалознавства і новітніх технологій. Координатор проекту: доцент кафедри управління та бізнес-адміністрування, начальник науково-дослідної частини Ірина Григорук.

Консорціум складається з потужних партнерів, серед них: University of Nova Gorica (координатор), University of León, University of Udine, Arctur, Polo Tecnologico Alto Adriatico Andrea Galvani SCPA, RRA Severne Primorske та Non-Governmental Organisation Agricola. У проєкті також взяли участь асоційовані партнери: Northern Primorska Chamber of Commerce and Industry, Odessa State Mechnikov University та Odessa City Council.

Основна мета REGINNA 4.0 полягає у вирішенні проблем, пов’язаних з обмеженим доступом підприємств, особливо МСП та стартапів, до глибоких технологічних знань та інфраструктури, які переважно зосереджені у вищих навчальних закладах та науково-дослідних установах. Це обмеження призводить до недостатнього використання існуючої дорогої інфраструктури за межами фундаментальних досліджень та обмеженого усвідомлення потенційних покращень підприємницької конкурентоспроможності та інноваційних можливостей.

Наш консорціум, що складається з відомих дослідницьких установ у різноманітних галузях глибоких технологій, буде проводити індивідуальні навчальні курси, орієнтовані на всіх зацікавлених сторін у суспільстві, заснованому на знаннях.

Крім того, буде створено «єдину точку входу», через яку зовнішні користувачі матимуть доступ до найсучаснішого дослідницького обладнання. Учасники зможуть замовити навчання на вимогу або використовувати його для інноваційних промислових застосувань.

Проєкт здійснюватиметься в рамках трьох модулів: Нанотехнології, Індустрія 4.0 та Інновації та підприємництво. Реалізація проєкту передбачає дві фази.

Перша фаза, яка триватиме від травня 2023 року до грудня 2023 року, отримає фінансування в розмірі 350 000 євро від EIT Manufacturing. Друга фаза розпочнеться у січні 2024 року і триватиме до липня 2024 року, при цьому координацію фінансування в розмірі 400 000 євро забезпечуватиме EIT RawMaterials.

Основними бенефіціарами REGINNA 4.0 є студенти природничих та технічних сфер, бізнесу та менеджменту, а також туризму, які отримають глибокі технічні навички та навіть доступ до інфраструктури.

Крім того, позитивний досвід і посилення співпраці та кооперації закладів вищої освіти і промисловості надихнуть на майбутнє спільне проектування та спільне впровадження інноваційних соціально-економічних рішень. Ми пишаємося бути частиною цієї ініціативи.

З нетерпінням чекаємо на початок реалізації проєкту REGINNA 4.0 у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника.