Університет виграв грант на організацію ЕКОтабору у Бещадах

Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника здобув чергову перемогу у конкурсі з відбору проєктів, що проводився Міністерством молоді і спорту України у рамках здійснення Українсько-Польських обмінів молоддю відповідно до Договору між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Польща про Українсько-Польську Раду обміну молоддю.

Цьогоріч університет буде реалізовувати проєкт – Міжнародний молодіжний еколого-культурно-освітній табір (далі – ЕКОтабір) “Карпати Incognita”, підготовлений кафедрою біології та екології. Партнерами з реалізації є Фонд Академічної Співпраці “Obserwatorium”, ГО «Права та Порядку» та ГО «Західно-український ресурсний центр».

Це уже другий проєкт кафедри, який втілюється за зазначеною програмою студентської мобільності, спрямований на популяризацію екологічних ініціатив Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» Прикарпатського та Варшавського університетів на горі Піп Іван.

Ключові цілі проєкту — сприяння екоорієнтованій діяльності студентської молоді, пропагування екологічних ідей, волонтерства, безпечного гірського екотуризму в інтересах сталого розвитку Карпатського регіону; підвищення обізнаності молоді щодо природної й еколого-етнічної спадщини Східних Карпат – території з винятковим багатством біоти, неповторними ландшафтами і самобутньою культурою. Її збереження і сталий розвиток значною мірою залежить від рівня екологічної свідомості й освіченості громад та інтернаціоналізації природоохоронних і соціо-культурних заходів. В умовах непровокованої військової агресії російської федерації в Україні та спричинюваних нею значних екологічних збитків та загроз, актуалізація питань збереження природи та автентичної природно-культурної спадщини розглядається авторами проєкту як чинник збереження нації, а розвиток співпраці з дружніми країнами, зокрема шляхом привернення уваги молоді до спільних міжнаціональних етнічних витоків і необхідності збереження спільного міжнаціонального природного надбання – потужним фактором післявоєнної відбудови, а також способом психологічної реабілітації.

Тому основними завданнями проєкту є:

– актуалізація уваги на важливості збереження природної та етнічної міжнаціональної спадщини України і Польщі, зокрема, у світлі загроз військового характеру;

– підвищення обізнаності молоді щодо можливостей охорони природи і перспектив сталого розвитку Карпатського регіону, пропагування екологічних ідей серед місцевого населення;

– привернення уваги громадськості до екологічних проблем Карпат, шляхів їх вирішення та перспектив еколого-економічного розвитку;

– вивчення потенціалу екологічного туризму у Карпатах та ролі гірських рятувальних служб для сталого розвитку регіону;

– ознайомлення із самобутньою культурою, багатовіковими традиціями, віруваннями й еволюцією взаємовідносин у системі “людина-довкілля” на теренах Карпатського регіону (порівняльний аналіз Українських Карпат і Західних Бещад);

– підвищення комунікації між студентською молоддю України і Польщі.

Реалізовуватиметься проєкт у жовтні 2023 року впродовж п’яти днів на території Бещадсього національного парку. Це третій за величиною національний парк Польщі, розташований у Підкарпатському воєводстві за участі студентів Прикарпатського національного і Варшавського університетів.

За час роботи табору студенти візьмуть участь у низці тематичних лекцій, ретрит-семінарів, майстер класів, польових практикумів, еколого-культурних семінарів-дискусій. Програму доповнить комплекс пізнавальних етноекологічних заходів з циклів “Традиції НЕзабутих предків” і «Карпати без кордонів».

Також заплановано проведення екологічного благодійного ярмарку й аукціону з продажу картин, написаних дітьми з числа внутрішньо-переміщених осіб із зони бойових дій на Івано-Франківщину. Вилучені кошти будуть спрямовані підтримку цієї категорії дітей в Україні.