«Білий слон» очима Василя Фіцака

Сьогодні, 11 квітня, у виставковій залі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відбулося відкриття виставки унікальних світлин відомого гірського рятувальника, голови ГО «Карпатські стежки», співробітника нашого університету Василя Фіцака. Він як ніхто інший знає і безмежно любить Карпати. Зокрема, гору Піп Іван (Чорну гору), де розташований Міжнародний науковий центр «Обсерваторія» Прикарпатського та Варшавського університетів.

На запрошення ректора Прикарпатського національного університету Ігоря Цепенди на урочисте відкриття завітали представники ДСНС України в Івано-Франківській області, художники, студенти та викладачі ПНУ, представники медіа.

«Виставка присвячена Чорногірському хребту, Карпатам. Вона спрямована на те, щоб ми цінили те, що ми маємо, щоб ми берегли красу українських Карпат і, звичайно, популяризували її. Виставка розпочне свою роботу в багатьох університетах України. Ми вже формуємо план і кожна область буде мати можливість побачити красу українських Карпат, красу Піп Івана та Міжнародного наукового центру «Обсерваторія», який сьогодні є найвищим науковим об’єктом України і третім в Європі. Дякуємо Василю Фіцаку за такі чудові роботи, натхнення та мотивацію», – зазначив ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда.

Через свої фототвори Василь поділився неповторною силою, величчю і чарівністю Чорногори! Обсерваторію представлено у різні пори року, зображено рослинність, тварин та природні явища. Споконвіків Чорна гора завжди була Священною горою гуцулів.

«З ранніх років я цікавлюся фотографіями. Більше 30-ти років мандрую. Головна моя мета – це розвиток та популяризація туризму. Ми націлені на збереження природньої спадщини Карпат. Мене завжди цікавила природа, фауна, історична та архітектурна спадщина. У 1999 році я вперше піднявся на Піп Іван і мене ця вершина настільки вразила, що я зробив свої перші кадри там. Після відновлення Обсерваторії я завжди долучався до всіх проєктів як волонтер. Завжди вірним супутником при будь яких умовах був фотоапарт, завдяки якому я кадрував красиві моменти та пейзажі навіть у важкі погодні умови», – розповів автор Василь Фіцак.

Варто відзначити, що фото, які представлені на виставці, а їх близько 80, були подаровані університету і експонуватимуться тут до 24 квітня. Після чого вони поїдуть в тур Україною.

На відкритті також виступила завідувачка кафедри біології та екології Мирослава Миленька. Вона поділилася із гостями результатами та перспективами наукових досліджень на Обсерваторії, власними спостереженнями на горі Піп Іван.

До середини ХІХ століття Чорна гора вважалася найвищою вершиною Українських Карпат і дала назву всьому Чорногірському хребту. А ПНУ, завдяки розташованій на вершині Піп Івана університетській Обсерваторії, гордо носить звання найвищого в Україні університету.

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
  13. 13
  14. 14
  15. 15
  16. 16
  17. 17
  18. 18
  19. 19
  20. 20