Ректор взяв участь у зустрічі ректорів університетів України та Австрії

Перспективи розвитку співпраці у галузі вищої освіти між Україною та Австрією обговорили ректори ЗВО двох країн. Ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда у рамках цього заходу, який відбувся 16 квітня в Ужгороді, головував у одній з робочих груп з обговорення теми «Роль ЗВО у відбудові України».

У зустрічі на найвищому рівні, організованій МОН України, Програмою міжнародної співпраці Європейського Союзу з іншими країнами світу у сфері освіти, молоді та спорту ЕРАЗМУС+ та Австрійським агентством з питань освіти та інтернаціоналізації (OeAD), взяли участь заступник міністра освіти України Михайло Вінницький, виконавчий директор Австрійського агентства з питань освіти та інтернаціоналізації Якоб Каліче та керівник відділу міжнародної співпраці у галузі вищої освіти OeAD Ґергард Вольц, керівник відділу роботи з університетами та фаховими вищими школами Федерального міністерства освіти, науки і досліджень Республіки Австрія Ельмар Піхль, директорка Національного Еразмус+ офісу в Україні Світлана Шитікова, Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Австрія в Україні Арад Бенкьо.

Українські ЗВО були представлені ректорами та проректорами Київського національного університету імені Т. Шевченка, Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, Київського столичного університету імені Бориса Грінченка, Тернопільського національного університету імені Івана Горбачевського, Одеського національного медичного університету, Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, Маріупольського державного університету, Дніпровського технологічного університету, Запорізького національного університету, Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького, Прикарпатського національного університету, Національного університету біоресурсів і природокористування України, ДВНЗ «Ужгородський національний університет», Чорноморського державного університету імені Петра Могили.

З австрійського боку у роботі взяли участь ректори та проректори Університету безперервної освіти, Віденського медичного університету, Педагогічного коледжу Університету Барбари Герцог-Пунценбергер у Відні, Зальцбурзького університету Париж Лодрон, Університету природних ресурсів та природничих наук, Університету Беатрікс Карл, Університету Клагенфурта, MCI Innsbruck школи підприємництва, Університету прикладних наук.

Учасники зустрічі обговорили поточний стан українсько-австрійського співробітництва у вищій освіті (результати меппінгу) і пропозиції від OeAD. Також окремо були розглянуті приклади співробітництва українських та австрійських ЗВО. З оглядом пропозицій від Програми Горизонт Європа виступив Ігор Таранов, начальник відділу «Офіс Горизонт Європа в Україні».

Після обіду учасники зустрічі працювали у чотирьох робочих групах.

Модератором робочої групи «Роль ЗВО у відбудові України» став ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда.

Учасники групи під його головуванням обговорили наступні напрямки та питання:

1. Освіта. Забезпечення якісної освіти та підготовки кваліфікованих спеціалістів у різних галузях знань, які необхідні для розвитку економіки та суспільства, що також впливає на конкурентоспроможність економіки.

2.Наука. Здійснення досліджень в різних галузях науки, технологій та гуманітарних наук. Необхідність створювати та розвивати інноваційні технології, які будуть використані в промисловості, сільському господарстві та інших сферах економіки. Комерціалізація наукових розробок через трансфер технологій.

3. Наукова дипломатія. Пропозиції скористатись перебуванням провідних українських науковців у країнах ЄС, США, Канаді як представників наукової дипломатії.

4.Інновації. Створення сприятливих умов для розвитку стартапів та малого бізнесу шляхом надання консультацій, доступу до технологічних ресурсів, а також залучення студентів до інноваційних проектів.

5. Допомога регіонам. Сприяння розвитку свого регіону шляхом розробки та реалізації соціальних та культурних проектів у рамках програм ЄС, співпраці з місцевими громадами та органами влади.

6.Інтеграція з ЄС. Підготовка експертів на магістерських програмах для проведення перемовин з ЄС з конкретної проблематики

7.Соціальний розвиток. Формування громадянського суспільства та політичної культури, надаючи студентам можливість вивчати та обговорювати соціальні проблеми, розуміти політичні процеси та брати участь у громадському житті.